top of page
Search
  • Writer's pictureAili Järvelä

Pari sanaa Näppäreistä

Updated: Nov 18, 2019


Näppärit Kaustisen festareilla 2018. Kuva Risto Savolainen.

"Kaikukoon viesti nyt loppuun tää: Emme suostu nukkuvaan elämään! Tasan onnen lahjat kun mennä voi, laulu vapaudelle silloin soi!"

Tämä kesä lähti tällä sanomalla käyntiin. Kesäkuu on korkattu jo monen, monen vuoden ajan Näppärikursseilla, joilla oon ollut mukana opettamassa. Kaustisen Näppärikurssi on ollut suurin musaleiri Suomessa jo hyvän tovin, olkoonkin ettei siitä ole juuri huudeltukaan. Osallistujia oli Kaustisella tänä kesänä jopa 350! Keravalla seuraavalla viikolla pidetyllä kurssilla ennätyslukemissa oltiin sielläkin osallistujamäärän yltäessä kahteen sataan. Määrät on melko uskomattomia, vähän jo hullujakin. Ja eihän tästä mitään tulisi, jollei opettajaporukka kursseilla olisi sellaista kuin on, joustavaa ja mukavaa, huumorintajusta ja ennen kaikkea osaavaa sakkia. Etuoikeutettua saada olla osa tuota yhteisöä, jossa on mukana monta roolimallia myös mulla! Maikkari kävi tekemässä juttua Kaustisen mega-kurssista ja päästiin juhannuspäivän kymppiuutisiin! (Itse klipin löytää tuolta vähän alempaa, sillä emme aivan päässeet yhteisymmärrykseen alustan kanssa siitä, mitkä kaikki uutiset tässä tarkalleen ottaen halusinkaan jakaa, heh.)


Kaustiselta lähtöisin olevana ja isän ja sisarusten, sekä monien ystävien kanssa pitkään töitä tehneenä näissä kuvioissa, on jopa aika hurjaa huomata, kuinka Näppärikursseista on tullut vakio-ohjelmanumero myös monelle kauempaakin tulevalle kurssikävijälle. On myös siistiä, kuinka voidaan tällä tavalla omalta osaltamme edistää kansanmusiikin tunnettuutta ja sen myötä tavoittaa kiinnostunutta, uutta yleisöä marginalisoituneelle genrelle.

Näppärikursseilla oon opettamisen lisäksi vastannut myös hiukan ohjelmistosta, joinakin vuosina enemmän ja joinakin vähemmän. Näppärilauluja, eli aina kulloisenkin vuoden teemalauluja ollaan Maunon kanssa rustattu jo muutamana vuonna ja näin tehtiin nytkin. Tämän vuoden Näppärilaulu kertoo tasa-arvosta ja Minna Canthista. Mauno vastaa lyriikasta, joskin itsekin vähän niitä modasin. Mun päätyö on kuitenkin ollut tässäkin biisissä aikaisempien Näppärilaulujen tapaan säveltäminen ja sovittaminen. Tästä tuli ihan kiva laulu ja on hienoa laulaa lasten kanssa juuri tästä aiheesta! Lisää Maunon ja mun yhteistyössä tekemiä Näppärilauluja on näillä sivuilla Music/Projects/Listen -osiossa.



Tänä kesänä Kaustisen festareilla Näppärit esiintyy valtavalla kokoonpanolla Mukulamatineassa tiistaina 9.7. areenalla klo 18.00. Tämä keikka, noiden kurssien ohella, kuuluu sekin mun jokakesäisiin perinteisiin ja on aina yksi kuluvan vuoden huippukohdista. Odotan innolla!


Näppärit on ollut allekirjoittaneelle tärkein koulu niin oppilaana kuin opettajana, ja opin tiellä ollaan edelleen. Matka jatkuu ja hyvä niin. Ja tässä se klippi!


448 views0 comments
bottom of page