top of page
Search
  • Writer's pictureAili Järvelä

Timeline '22

Tässä kohtaa vuotta, kun työlistalla on enää yksi palaveri ja yhden pienen videon editointi, uskallan jo kiittää kaikkia, joiden kanssa oon saanut tänä vuonna tehdä töitä. Vuoteen mahtui mm. seitsemän eri live-ohjelmistoa, neljä sinkun julkaisua, kaksi albumijulkkaria, kolmet studiosessarit, kaksi rundia, kaksi ulkomaan pistokeikkaa, yksi suora lähetys, kaksi kantaesitystä, kaksi residenssiä, yksi Emma-ehdokkuus, sekä yhden uuden musikaalin sävellyksen aloitus.

Vuoden alussa kävin koronapiikillä, treenattiin suomenkielinen Once ja muutamien peruttujen esitysten jälkeen esitettiin sitä täysille saleille. Kalevala Elävänä tai kuolleena vol. 2 julkaistiin, johon tein biisin ”Pahan palkka, paha maa”, johon oon edelleen todella tyytyväinen. Kiitos Paavo Malmberg yhteistyöstä! Espoon Kulps- konsertit tehtiin Tapiola Sinfonietan kanssa, jossa sain olla solistina. Konsertit johti Aku Sorensen, kiitos Aku ja TS, nautin!

Tein vielä jokusen biisin mun omalle albumille ja sitten mentiinkin jo Lammaskallion Audio -studiolle äänittämään levyn loput biisit. Kiitos siis Joonas, Sigurdur, Jaakko, Matias, Janne ja Kalle! Äänitin myös yhteen biisiin taustalaulut, jotka lauloi mun ihanat kollegat Oncesta. Tuli hyvä, kiitos Kalle, Alex ja Robert! Stinakon albumia treenattiin vimmatusti ennen studiota, ja upea levy äänitettiin Villa Vikanissa viikon mittaisissa sessareissa. Sairastelin pitkin alkuvuotta kunnes lopulta sain koronan ja muutin sitten koronapäissäni uuteen kotiin.

Pian muuton jälkeen huhtikuussa lähdin Friggin kanssa rundille Skotlantiin ja Shetlantiin, parhaita reissuja ikinä. Kiitos Frigg! Friggin rundin jälkeen tehtiin pistokeikka Samu Haberin kanssa Sveitsiin, Bazelissa oli jo kesä. Kiitos Samu kun sain olla mukana! Tämän jälkeen Bergå Folk Project julkaisi debyyttialbuminsa, viimeinkin. BFP:n julkkarikeikan jälkeen kävin vähän Näppärikurssilla opettamassa, joskin olin kipeänä niin, etten voinut osallistua täysiaikaisesti. Käytiin myös tekemässä pistokeikka Friggin kanssa Tanskassa, aivan ihanalla pikkiriikkisellä saarella, jossa oli hirveesti simpukoita ja kauniita, merenhuuhtomia kiviä.

Kaustisen festarit toteutui parin koronavuoden jälkeen taas vanhaan malliin, ilmassa väreili nauru, soitto ja yhteinen ilo. Meillä oli Bergå Folk Projectin kanssa todella ikimuistoiset keikat Kaustisella, kiitos vieläkin kaikille! Espallakin käytiin soittamassa BFP:llä pariinkin otteeseen. Kesällä Jukka Perko Avaran kanssa tehtiin ihana keikka Olavi Virran merkeissä Sysmässä ja myöhemmin syksyllä Tyrväällä. Kiitos Jukka, Teemu ja Jarmo, tää oli luksusta, kuin lepoa! Myös Sointi Jazz Orchestran kanssa tehtiin pari keikkaa kesän aikana Unituulia-ohjelmistolla, kiitos SJO, aina ilo! Kesällä tein myös biisin, jonka nimeksi tuli Heikolla jäällä.


Alkusyksystä lähdettiin Friggin kanssa säätörikkaalle jenkkirundille, siitäkin selvittiin. Nähtiin upeita mestoja ja soitettiin sangen onnistuneita keikkoja olosuhteisiin nähden. Rundin jälkeen julkaisin sinkun Kuin yö, joka otettiin hienosti vastaan, pari keikkaakin siinä tehtiin. Sitten tulikin pikkuväsy enkä ollut juurikaan työkykyinen. Piti vähän levätä. Sitten sain Maaret Kalliolta viestin että haluaisinko tulla Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaan laulamaan Kaikesta kaukana, mun tekemän biisin, Maaretin ja Samin tanssin taustalle. Niinpä sitten menin, kiitos Maaret ja TTK, tää oli upea kokemus! Oli myös hauskaa huomata, kuinka miltei koko TTK -bändi oli täynnä tuttuja muusikoita, joiden kanssa oon saanut työskennellä aiemminkin.


Pian TTK:n jälkeen kävin Kokkolassa, Ykspihlajan Matkustajakodissa säveltämässä kappaleen Sähkökitarakvartetille. Puitteet oli mainiot. Ykspihlajassa otettiin myös kuvat mun uudelle levylle joka julkaistaan huhtikuussa. Ykspihlajan jälkeen mentiin studioon ja äänitettiin albumillinen uutta lastenmusaa Edukustannuksen Satuovien aapiseen, johon vuoden aikana olin säveltänyt 11 biisiä Tero Pajusen kanssa. Toimin projektissa tuottajana ja oon kyllä iloinen ja ylpeä lopputuloksesta. Terkut kaikille ekaluokkalaisille ja kiitos jokaiselle muusikolle ja työryhmäläiselle! Pian palattiin myös treenikselle Stinakon kanssa ja hiottiin Ghostina-albumi livekuntoon julkkarikeikkaa varten. Levy julkaistiin ja siitä tuli älyttömän hieno. Onnea Stina ja kiitos kun sain olla mukana muusikkona tässä!


Stinako-hommien jälkeen kävin katsomassa kun Sväng kantaesitti mun kaksi sovitusta Tapiola Sinfonietan kanssa, bravo! Hykerryttävän hauskaa, kiitos Sväng, TS, ja kapellimestari Janne Nisonen! Aapislevykin tuotettiin loppuun ja siitä tuli hyvä. Hauskaa myös huomata kuinka Joonas Saikkonen on kulkenut mukana niin monessa proggiksessa, oon nähnyt Joonasta varmaan enemmän ku ketään muuta tän vuoden aikana. Heh. Eli kiitos Joonas! Syksyllä saatiin myös kivoja uutisia, Bergå Folk Project oli päässyt Emma-ehdokkaaksi debyyttialbumillaan. Jee! Käytiin pressissä edustamassa upeiden muiden etno-Emma -ehdokkaiden kanssa. Sitten sävelsin neljä biisiä uuteen musikaaliin, joka saa ensi-iltansa Lilla Teaternissa 2024. Musikaalia alettiin workshoppaamaan joulukuussa ja jäi hyvä, odottava fiilis. Syksyllä 23 jatketaan. Kiitos Jakob Höglund ja koko työryhmä, kun saan olla mukana! Joulukuussa julkaisin sinkun Heikolla jäällä, joka pääsi mm. Spotifyn #vainsuomihitit -listalle ja lukuisalle muulle, olen otettu ja iloinen. Kiitos Mikko Renfors onnistuneesta ensimmäisestä yhteistyöstä, kiitos Spotify, kiitos kaikki! Joitakuita keikkoja tein vuoden mittaan myös ihan omalla musalla ja omalla nimellä, milloin duona, milloin triona, milloin missäkin, niin yksityiskeikkoja kuin julkisia. Kiitos jokaiselle jotka tulitte kuulolle! Mun oma albumi saatiin myös lähes valmiiksi, sitä miksataan nyt.


Ennen kaikkea haluan kiittää Taikea. Mulla oli tämän vuoden ajan Taiteen edistämiskeskuksen yksivuotinen taiteilija-apuraha, joka mahdollisti paitsi kaiken edellä mainitun, myös kaiken sen näkymättömän työn, eli jatkuvan uuden suunnittelun ja luomisen, harjoittelun, säveltämisen, sanoittamisen, sovittamisen, kontaktoinnin ja toimistotyön. Siis suurkiitos Taike! Ja mikä positiivista, ensi vuodestakin tiedän jo jotain, Oncen kanssa palataan Lillanin lavalle, oman albumin julkaisen huhtikuussa ja teen sen tiimoilta toivottavasti jokusen keikankin, ja syksyllä aletaan työstämään uutta musikaalia jossa toimin säveltäjänä ja muusikkona. Tässä kohtaa siis tietoa tulevasta on jo huomattavasti enemmän kuin normaalisti. Freelancemuusikon työssä on puolensa. Vaikka oon ollut välillä aivan puhki ja olo on ollut tuolloin totaalisen toivoton ja hirveä, koen silti olleeni enemmän saamapuolella kaikissa näissä kokemuksissa. Oon taas oppinut uutta, saanut uusia kavereita ja uusia ideoita, nähnyt ihan mielettömiä paikkoja, saanut ihmetellä monttu auki kollegoiden osaamista, ja pääsinpä myös elämäni parhaisiin jameihin! Videon imaisin törkeesti Shetland Folkfestin instasta. Jos jossain on taivas, se on tuolla.


Näiden muistojen voimalla kohti tulevaa, valoisaa ensi vuotta kaikille! ❤️

/Aili217 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page